Wat is TRE?

op de homgepage remix

Wat is TRE?

TRE® is een methode om spanning in je lichaam los te laten. Het staat voor Tension & Trauma Releasing Exercises. Dit kan gaan om spierspanning door dagelijkse stress, maar het kan ook het ontladen van dieperliggende (trauma)spanning zijn. 

Spieren licht activeren

De oefeningen die we gaan doen, zullen eerst je spieren licht activeren. Je gaat ervaren hoe je zenuwstelsel dan reageert. Zoals het ademhalen, je temperatuur, vermoeidheid in je spieren. Maar ook kunnen er tijdens de oefeningen meer gedachten of gevoelens omhoog komen. Ik leer je bewuster te worden van al deze signalen van je zenuwstelsel en hoe je ze kunt reguleren.

Trillingen

De oefeningen wekken de zogenoemde neurogene tremoren op; trillingen. Deze komen diep van binnenuit, uit het bekkengebied. Het zijn spontane trillingen, maar je kunt ze ieder moment zelf stoppen. Dit vibreren ontspant het zenuwstelsel. Je kunt een diepe connectie ervaren met je lichaam. En door het ontladen van de spanning, maak je het mogelijk terug te keren naar een natuurlijke, kalme staat van zijn. 

Zenuwstelsel

TRE gaat voor 20 procent over het op gang brengen van het trilmechanisme, en voor 80 procent over het leren kennen van je zenuwstelsel; het herkennen van signalen en patronen en hoe je jezelf kunt kalmeren en gronden. Dit luisteren naar de wijsheid van je lichaam en zelf de regie houden, is de spil van TRE. 

5A8B0676
5A8B0691

Het effect van TRE®

TRE kan een positieve uitwerking hebben op zowel fysiek, psychisch als emotioneel niveau:

 • betere nachtrust
 • meer rust, plezier, energie en veerkracht
 • minder stress, minder prikkelbaarheid
 • minder piekeren
 • betere spijsvertering
 • losmaken en bevrijden van wat vastzat (emoties, blokkades)
 • reduceren en verhelpen van angsten en fobieën
 • verhelpen van burn-out verschijnselen, overmatige vermoeidheid
 • verlichten van migraine
 • vermindering van rug-, nek-, bekken- en schouderklachten
 • het kunnen ervaren van je hele lichaam
 • reduceert trauma gerelateerde klachten

‘Hele fijne methode om meer verbinding te leren maken met mijn lichaam en wat spanning los te leren laten’

‘Ik heb leren oefenen in ontspanning, reguleren en voelen en luisteren naar mijn lichaam’

‘Ik heb meer mijn eigen regie, voel beter mijn lichaam aan. Meer rust en balans’

‘Fijn om meer ontspanning en gronding te ervaren’

‘Wat een mooi, nieuw gereedschap om zelf spanning te leren reguleren’

‘Ik heb vooral leren doseren, regie houden en vertrouwen op het proces’

Natuurlijk herstelmechanisme voor iedereen toegankelijk

TRE® is ontwikkeld door David Berceli. Hij is een lichaamsgericht en ervaringsgericht psychotherapeut. Hij werkte in oorlogsgebieden en landen die door natuurrampen waren getroffen. Hij ontwikkelde zelf ptss en wilde onderzoeken hoe het zat met spanning opbouwen en weer loslaten. Daar moest de natuur toch in hebben voorzien?

Afschudden

Hij zag dat dieren trilden nadat ze hadden moeten vechten of vluchten, en zo alle opgebouwde stress letterlijk van zich afschudden. Want daarna gingen ze weer rustig grazen. En hij zag dat kinderen bij hun ouders op schoot gingen zitten rillen, en daarna geen last hadden van spanning. In tegenstelling tot hun ouders die in elkaar gedoken hadden gezeten.

Berceli ontwikkelde TRE om dit natuurlijke herstelmechanisme voor iedereen toegankelijk te maken. Geen praattherapie, niet altijd naar een therapeut hoeven, maar een zelfhulptool voor je lichaam. Het wordt wereldwijd met veel succes ingezet.

Voor wie?

TRE® is voor iedereen die, zonder contra-indicaties*, een eenvoudige, maar diepgaande, zelfhulpmethode wil leren om spanningen los te laten en te helen. Onder zorgvuldige begeleiding ga je veilig door het proces heen en leer je zelf je ontladingsmechanisme te activeren en te reguleren. 

‘Na onze sessies samen ben ik het thuis gaan doen. Ik heb heel veel ontladen. Mijn hele lichaam trilde, ook mijn buikspieren, gezicht, bekkenbodem. Ik voelde me ontspannen en heel helder daarna. Ik ben zo dankbaar dat ik TRE heb mogen aanleren. Ik voel dat TRE een enorme bijdrage gaat leveren aan mijn verdere herstel. Dankbaar dat ik dit mag meenemen op mijn levensreis’

*Contra-indicaties: 

 • Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap wordt TRE afgeraden. 
 • Als je ernstige bewegingsbeperkingen hebt of veel (psychische) medicatie gebruikt, overleg dan even met mij. 
 • Bij het niet kunnen ervaren van je lichaam is er vaak eerst wat anders nodig. (Bv haptotherapie).  

 

1. Video Animatie Uitleg TRE
2. Wat is TRE door David Bercelli
4. Korte impressie oefeningen
Bij-Contact-en-vergoeding

Wat gebeurt er bij stress?

Stress zorgt ervoor dat de spanning in je spieren en systeem toeneemt. Het gebied dat zich bij spanning het eerst aanspant, zijn je psoasspieren. Deze verbinden je onderste rugwervels met de spieren in je bovenbenen, en worden ook wel de vecht- of vluchtspieren genoemd. Ze beschermen je buikorganen.

Activatie

Spanning in je lichaam bij stress is an sich heel goed, want alles in jou is er dan klaar voor om actie te ondernemen (verhoogde hartslag, grote pupillen, oren spitsen, aanmaak adrenaline en cortisol) en om te vechten of te vluchten, of als dat niet kan, te bevriezen. Dat regelt je zenuwstelsel automatisch om jou veilig te houden. Spanning wordt ook aangewakkerd als je bijvoorbeeld haast hebt, er veel van je wordt verwacht, het verliezen van iemand, ruzie, deadlines of de voortdurende stroom van appjes.

Vasthouden

Als de bron van stress voorbij is, hoort die opgebouwde spanning zich weer te ontladen. Al die stresshormonen horen je lichaam weer te verlaten. We hebben hiervoor het ontladingsmechanisme. Maar vaak onderdrukken we dat, het trillen of schudden kan kwetsbaar voelen, vooral in gezelschap. Of we herkennen simpelweg de signalen niet, dit vermogen is ondergesneeuwd geraakt omdat we zo rationeel zijn geworden.
Deze stress-energie slaat zich vervolgens op in je lichaam. Dit kan leiden tot fysieke klachten zoals nek-, schouder- en rugpijn, kaken die vastzitten, tandenknarsen, maar ook darmklachten, slapeloosheid, prikkelbaarheid en emotionele uitingen waarvan je soms niet eens duidelijk weet waar die vandaan komen. Kortom, we vechten, vluchten en ontladen niet meer zoals ons systeem ooit gebouwd is, en we blijven in de geactiveerde stand: de stresshormonen blijven in je systeem rondzingen.

Bij TRE kun je ze ontladen en loslaten, je lichaam ruimt ze op. Zodat je weer in een natuurlijke staat van zijn terugkeert.

TRE Nederland: informatie over TRE en overzicht providers
https://tre-nederland.nl/

Amerikaans platform ontwikkeld door TRE Traumaprevention, met informatie en onderzoek: https://traumaprevention.com/