Shiatsu massage is geworteld in de Oosterse filosofie die uitgaat van levensenergie: 'Ki' in het Japans en 'Qi' in het Chinees. Deze energie stroomt door het lichaam in meridianen. Wanneer de stroom van Ki geblokkeerd is of uit balans, kan dit leiden tot fysieke, emotionele, spirituele of mentale klachten. Met Shiatsu massage kun je de energie weer vrij te laten stromen en het natuurlijke genezende vermogen herstellen.

Leegte en volte

Bij Shiatsu massage spelen 'leegte' (Kyo) en 'volte' (Jitsu) een centrale rol.

Wat is leegte (Kyo)?

Leegte of Kyo verwijst naar een tekort aan energie in een bepaald gebied of meridiaan van het lichaam. Dit kan zich manifesteren als zwakte, vermoeidheid, koude of gevoelloosheid. Gebieden met leegte voelen vaak zacht aan, hebben minder spanning en kunnen pijnlijk zijn bij aanraking door hun kwetsbaarheid.

Wat is volte (Jitsu)?

Volte of Jitsu daarentegen verwijst naar een overschot aan energie in een bepaald gebied of meridiaan. Dit kan zich uiten in symptomen zoals spanning, pijn, warmte of ontsteking. Gebieden met volte voelen vaak hard en gespannen aan en kunnen ook pijnlijk zijn bij druk door de ophoping van energie.

Herstellen van de energiebalans

Met Shiatsu massage zorg je er samen voor - het vraagt om afstemming, aanvoelen en vertraagd een gevoel van veiligheid en toelaten - dat de leegte wordt gevoed, en de volte weer mag verzachten. Dit gaat door middel van:

  • Drukpunten: door druk uit te oefenen op punten langs de meridianen, wordt de energie gestimuleerd om weer te bewegen. Bij gebieden met leegte wordt zachte, ondersteunende druk gebruikt. Bij gebieden met volte wordt stevigere druk gebruikt om overtollige energie te verspreiden.
  • Strekking en Rotatie: deze technieken helpen om de energiebanen te openen en de energie gelijkmatig te verdelen. Dit vermindert spanning in gebieden met volte en versterkt gebieden met leegte.
  • Ritmische Bewegingen: door ritmische druk en bewegingen wordt een harmoniserend effect gecreëerd, wat helpt om de energiestroom te balanceren.

Een Shiatsu massage gebeurt altijd met kleding aan, en vindt plaats op de mat op de grond.

Shiatsu