Over Annemarije

Het begin

Annemarije Sjoerdsma

Ik ben geboren in 1971, op Ameland. Ik word meestal ervaren als een warme, rustige, open en oprechte persoonlijkheid. Ik houd van de zee, van samen een goede serie kijken, van lezen en schrijven, wandelen, humor en van mijn gezin en vrienden om mij heen.

Mijn jonge jaren zijn begonnen met adoptie en stapeltjesverlies. Maar ook doorspekt met lieve mensen, goed op school en veel vriendinnen. In mijn tienerjaren kreeg ik te maken met plotselinge verliezen en woonde ik opnieuw bij een pleeggezin. Ik werd heel onzeker en raakte depressief. Ik woonde vervolgens een aantal jaren in een therapeutische gemeenschap.

Na het werken aan mijzelf, ging ik op kamers en naar de school voor journalistiek. Echter, ik voelde mij nog steeds niet opgewassen tegen het leven. Ik ontwikkelde een eet- en een alcoholverslaving. Ik kreeg diagnoses. 

IMG-20220616-WA0002

Inzicht in trauma

Maar mijn perspectief veranderde toen ik inzicht kreeg in de werking van trauma. Ik begreep dat ik niet per se stoornissen had, maar last van traumasporen. Er had zich door de vroege verlating en verliezen, trauma-spanning en overtuigingen in mijn systeem vastgezet. Trauma dat getriggerd werd zodra er verlating of afwijzing in de lucht hing.

Overlevingsreacties

Het gedrag; de verslavingen en zelfbeschadiging, hoe destructief ook, was puur een (overlevings)reactie hierop. Om te dempen, verdoven, controle te kunnen houden, anders te voelen en door te kunnen gaan.

Ik kon deze stress en overtuigingen niet weg krijgen door ze te analyseren of door gedragstherapie. Ik ging ze op het niveau benaderen waarop ze waren ontstaan: het lichaam. Daar zat de schrik, daar zat de pijn en beknelling, de afwijzing en de eenzaamheid.

En, daar zat ook het ongeschonden deel, het authentieke, levendige, krachtige zelf.

breath

Heling

Ik heb achtereenvolgens yoga, hapto-therapie, mindfulness, emdr, TRE en sensori motor therapie gevolgd en ademsessies gedaan. Ik leerde:

  • contact maken met mijn lichaam, ging me hierin veilig voelen
  • aangaan en uiten wat er gevoeld wilde worden
  • vertrouwen krijgen in mijzelf, in het leven
  • tools om opgebouwde spanning weer los te laten
  • mijzelf gronden
  • voelde weer licht en energie stromen
  • verbinding ervaren met mijzelf en met anderen
  • mijzelf kalmeren en reguleren


Ik kan genieten, tussen de mensen zijn, werken, rennen door het bos, zwemmen in de golven en mediteren. Maar ik kan ook goed huilen en mijn grenzen aangeven. Kortom, mijn zenuwstelsel is goed afgestemd op het hier en nu.

Daarnaast heb ik met mijn lieve man twee tienerkinderen en wonen we in een fijn huisje met een tuin.

Lister; Annemarije; Dylan; Jaarbericht; 2019; Jaarbericht 2019

Werk & Opleiding

 Werkervaring

Ik heb jarenlang in de communicatie en (eind)redactie gewerkt. Bij de Humanistische Omroep en in de (gezondheids)zorg. Op een gegeven moment had ik zoveel ervaringskennis in het ontwikkelen van veerkracht, dat ik er mijn beroep van wilde maken. Om anderen te ondersteunen in hun herstel.

Ik werk als peer support facilitator bij Enik Recovery College, een herstelacademie voor en door mensen die psychische worstelingen kennen. Hier ontwikkel en faciliteer ik trainingen en retreats op het gebied van lichaamswerk, trauma en schrijven. Als TRE-provider geef ik hier samen met José Löhr TRE aan groepen.
Daarnaast werk ik als redacteur bij het platform www.traumanet.nl.

Opleidingen

2024 Cursus Shiatsu massage (Maartje Huibers / Total Health)
2024 Cursus Kunst & Trauma (Trauma Company)
2023 Cursus IFS Internal Family Systems (Zusya)
2022 Opleiding Ademcoach bij het HOLOS huis
2021 Cursus Breathe to heal bij Max Strom
2020-'23 Masterclasses TRE over het gezicht, migraine en bekkenbodem
2018-'20 TRE Opleiding bij Daan Timmers (Yogalab)
2018 Psoas training (Yogalab)
2017 Narratief coachen / verhalen vertellen (Vertelacademie)
2015 Post-HBO Ervaringsdeskundigheid en Veerkracht (PAO Psychologie)
1993-'97 HBO Journalistiek (Windesheim)