ademsessie
IMG_20220614_193125

De adem is wat mij betreft het meest heilzame zelfhelings instrument om te bewegen naar wie je ten diepste bent.

Inademen is ontvangen: van zuurstof en ruimte maken voor wat er nu leeft, en uitademen is loslaten: van afvalstoffen, controle en spanning. In het adempatroon kun je mega veel bewust worden. Zowel op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

Zoals je ademt, zo beweeg je je door het leven.

Adempatronen

Adempatronen heb je jezelf ooit zo aangeleerd. Misschien moest je je wel sterk en groot houden en adem je hoog in de borst, of moest je je juist klein en stil houden en heb je een vrij ingehouden adem. Misschien heb je last van angsten en stokt je adem vaak, of heb je 'graag' controle en voelt je middenrif op slot. Misschien moest je 'bevriezen' wegens een traumatische ervaring, hield je je adem in, en heb je een deel van je lichaam en emoties afgesneden. Heel veel informatie ligt opgeslagen in je lichaam. De adem spiegelt dit, en is tegelijkertijd een sleutel.

Het mooie is, je kunt met de adem niet alleen je onverwerkte sensaties integreren, maar ook je adempatroon veranderen.

Bewust verbonden adem

Door bewust verbonden te ademen, maak je gebruik van je hele ademcapaciteit. Je maakt ruimte voor wat in je leeft, voor wat er gevoeld wil worden.

De basis is om in de onderbuik adem te halen, met gebruik van het middenrif en een ontspannen uitademing.

Niet verwerkte emoties, patronen, overtuigingen, spanningen in je lichaam ... diverse sensaties kunnen in de loop van de sessie(s) aan je voorbij komen.

De bewust verbonden adem maakt je ego wat minder alert; je komt op een emotioneler bewustzijnsniveau terecht. Wat onbewust is, mag tevoorschijn komen.

En als jij dat wat er is kan ervaren, zonder dat je het anders wilt of weg wilt hebben, kan het geïntegreerd worden. Natuurlijk binnen jouw grenzen, op jouw tempo.

Alles is welkom

De adem doet het werk, dat is het allerbelangrijkste. Daarnaast ben ik er om dit bewustzijnsproces te begeleiden. En dat doe ik allereerst door te zorgen dat ik zelf gegrond ben, en welkom heet aan wat er op dat moment in mij leeft. Alles mag er zijn. De aandacht in het hier en nu.

Intentie

Ook werken we met een intentie. Wat speelt er in jou, wat is je verlangen? Waar wil je meer van? Hoe is het als je daar een ademteug in neemt?

Contra indicaties

Bij de verbondem ademhaling activeer je je stressysteem (sympatisch zenuwstelsel, om gecontroleerd te kunnen resetten). Het is niet aan te bevelen bij zwangerschap. Als je last hebt van hart en vaatziekten, hoge bloeddruk, aneurysma, epilepsie, glaucoom, netvliesloslating, nieraandoeningen, ernstige astma of recent een operatie hebt gehad, dan wordt de verbonden adem afgeraden. Dat kun je je beter wenden tot zachtere vormen van ademwerk. Mocht je een actieve psychose doormaken, dan is de verbonden adem op dit moment geen goed idee. Bij vragen, welkom!

Mijn eigen ademreis

Het is koud, heel koud
Je reikt uit
Naar niemand
Het is zo benauwd
Gevoel alsof je stikt

Daar ontfermt de adem
Je opent en laat binnen
Zuurstof en warm bloed
Pijn, wat een pijn
Om niet gewenst te zijn

Kom maar hier
Het is veilig
Nu wel, nu wel
Zo welkom kleintje
Hier op mijn schoot

De adem vindt jou
De adem voedt jou
De adem brengt jou
De adem geeft jou
De adem lieft jou

Je geeft je over
Voelt het leven stromen
Onderuit je buik
Van top naar teen
En helemaal om je heen

Gekoesterd in vertrouwen
Jouw ziel wil hier zijn
Heeft welkom te heten
De schaduw en het licht
Herinnering van eigen kracht

Je ademt liefde in
Laat wat oud is los
Goed zoals je bent, helemaal
Verbinding met verlangen
Stevig in eigen bedding

Schateren van plezier
We zijn allen gelijk
Ademen uit dezelfde bron
Nooit was jij alleen
Weet elkaar gedragen

Adem dank je wel
Voor deze helende reis
Ik heb de schat gevonden
Voor altijd in me bij me
Een liefderijke levensbron